Inför starten av den svenska fotbollssäsongen vill vi uppmärksamma UEFA:s påbud till alla medlemsnationerna om skärpta åtgärder mot protester och olämpligt uppträdande.
UEFA har under hösten instruerat Europas fotbollsnationer att ta krafttag mot olika uttryck för bristande respekt i form av protester och olämpligt uppträdande. Syftet är att värna om fotbollens image och anseende, samt att få mer fokus på spelet så att publiken får se mer fotboll.
I svensk fotboll införs detta nu från 2024. Förhoppningen är att det ska leda till ett förändrat beteende så att inte ett ökat antal gula kort ska behöva utdelas.
UEFA:s instruktioner betyder att uppträdande som tidigare år kan ha passerat utan gula kort inte längre accepteras. Exempel på detta är när någon visar bristande respekt genom att göra gester, springa mot eller omringa någon av domarna, använda olämpligt språk eller sparka/kasta bollen för att visa missnöje. I dessa och liknande fall är domarna instruerade att utdela gult kort. Om uppträdandet går över i att bli aggressivt eller hotande kan rött kort bli följden. UEFA:s instruktioner gäller både spelare och ledare.
Även handlingar som utgör bristande respekt efter att rött kort utdelats, t ex att vägra att direkt lämna planen (eller tekniska området) för att istället diskutera eller visa missnöje, kommer att anmälas till disciplinnämnden.
Saklig och respektfylld kommunikation kommer fortsatt att vara möjlig inom dessa ramar. Bristande respekt i dessa situationer hanteras i enlighet med spelreglerna.
UEFA har också justerat tolkningen av handsregeln: varning ska utdelas när ett handsregelbrott stoppar ett lovande anfall – vid skott på mål då försvararen avsiktligt och osportsligt stoppar bollen med hand/arm eller då en passning mellan två medspelare i ett lovande anfall stoppas med hand/arm av en motspelare. UEFA har också meddelat att när bollen tydligt ändrar riktning på spelarens eller medspelarens kropp innan den träffar spelarens hand/arm i normalfallet inte är att anse som ett handsregelbrott.