Här kommer en sen summering från trygghetssamverkan i november med Brottsförebyggande samordnare och Polis efter händelserna i Varnhem.
På initiativ av Axvalls Skytteförening bjöds flera lokala föreningar in för att träffa vår kommunpolis Elinor Mann samt brottsförebyggande samordnare Maria Wallin ! Varnhems IF och Axvalls IF deltog och samtliga deltagare fick ta upp händelser som föreningarna råkat ut för i närtid, många exempel kom fram, tyvärr stämde vår uppfattning inte så bra med den verkligheten som Elinor och Maria presenterade. De hade förberett sig genom att gå igen anmälningar som blivit dokumenterade och det saknades en hel del..som tydligen fallit mellan stolarna eller som ingen anmält i tron om att någon annan skulle skickat in en polisanmälan? Deltagarna beskrev väldigt målande vad föreningarna eller boende eller skolorna som drabbats av skadegörelse och inbrott upplever och vilka onödiga kostnader detta medför - oftast är det kommunen som står för kostnaden och det är skattemedel som säkert skulle kunna gå till bättre verksamhet!
Deltagarna uppfattade mötet som givande och vi skall träffas efter årsskiftet för att se om några förändringar har skett. Samtliga skall nu informera på bredden, Elinor och Maria är med på möten med många andra grupper och kommer ta med sig föreningarna synpunkter och förslag.
Vi vill nu göra Axvalls IF`s medlemmar medvetna om och gärna hjälpa varandra om att ta ansvar, prata med våra egna ungdomar, ta en kvällspromenad osv.
tips är att använda: https://polisen.se/
- Man kan tipsa polisen via webben: misstankar om framtida brott - upplysningar om tidigare begångna brott - upplysningar om aktiviteter eller personer.
- Samtliga brott eller försök till brott/skadegörelse skall anmälas!
- Man kan anmäla "gamla brott" , det är viktigt att statistiken och verkligheten stämmer
- Pågående ring 112
- Någonting har redan hänt ring 11414
- Finns det dokumentation om händelser inom ett specifikt område kan kameror sättas upp, patrullering med bil genomföras och resurser omfördelas mm.
- Mötet kom även fram till att genomföra "trygghetsvandringar" för att systematiskt inventera och komma fram till vilka trygga och otrygga platser det finns? Det kanske är ett samband mellan upplysta platser kontra skymda eller mörka platser där vi haft påhälsning? Det finns statistik på vart inbrott sker och när de genomförs.
Har ni frågor eller tips, tveka inte att höra av er till oss i föreningen
Kommunpolis Elinor Mann 010-5657508 / 072-5869348
Brottsförebyggande samordnare Maria Wallin 0515-885858